ANP21 dec '12 22:23

Wall Street in mineur om fiscal cliff

NEW YORK (ANP) - De politieke impasse over de Amerikaanse begroting zorgde vrijdag voor flink verliezen op Wall Street. Beleggers vrezen dat er dit jaar geen akkoord meer zal worden gesloten over de aanpak van de staatsschuld. Daardoor neemt de kans op een nieuwe economische recessie toe.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent lager op 13.190,84 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,9 procent, tot 1430,15 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1 procent lager op 3021,01 punten.

De Republikeinse leider John Boehner zag zich donderdag gedwongen zijn plan voor beperkte belastingverhogingen voor de allerrijkste Amerikanen terug te trekken, omdat veel van zijn partijgenoten tegen wilden stemmen. Daarmee lijkt de kans klein dat de Republikeinen dit jaar nog zullen instemmen met de meer omvangrijke belastingverhogingen die president Obama voor ogen staan. Zonder compromis gaan volgend jaar alle belastingtarieven omhoog. Samen met de eveneens automatische bezuinigingen die dan in werking treden, kunnen die maatregelen de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie laten verzeilen.

Blackberry

In de Nasdaq kreeg Research in Motion (RIM) zware klappen. Het aandeel leverde bijna 23 procent in, nadat de Blackberryfabrikant donderdag nabeurs had onthuld een verlies over het derde en het vierde kwartaal te verwachten. Het bedrijf is de laatste jaren achterop geraakt bij Apple en Samsung die zeer succesvol zijn met hun smartphones.

Bankaandelen stonden onder druk door de zorgen over de 'fiscal cliff'. Bank of America was de grootste verliezer van de Dow Jones met een min van 2 procent. JPMorgan Chase verloor 1,2 procent.

Verlies

Bijna alle fondsen in de Dow stonden op verlies. Bouwmachinefabrikant Caterpillar volgde bank of America op de voet met een min van 1,8 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 88,86 dollar. Olieconcern Exxon Mobil werd 1,7 procent minder waard. Chevron leverde 0,6 procent in.

De euro werd vrijdagavond voor 1,3185 dollar verhandeld, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen