ANP19 dec '12 08:37Aangepast op 19 dec '12 16:17

Staking verlamt openbare leven in Griekenland

ATHENE (ANP) - Het openbare leven in Griekenland kwam woensdag voor een deel stil te liggen nadat ambtenaren waren begonnen met een 24-uurs staking tegen de bezuinigingsplannen van de regering.

De actie zorgde voor grote verstoringen van het trein- en metroverkeer en hield binnenlandse vluchten aan de grond. Ook ministeries, belastingkantoren, scholen en ziekenhuizen werden getroffen door de staking.

In het centrum van hoofdstad Athene verzamelden zich rond het middaguur naar schatting 6000 onderwijzers, artsen, gemeenteambtenaren en transportmedewerkers voor een demonstratie. Er was een politiemacht op de been, maar grote ongeregeldheden deden zich niet voor. De opkomst was lager dan bij vorige demonstraties dit jaar.

Een kwart

De vakbond Adedy had de ambtenaren opgeroepen het werk neer te leggen. De vakbond vertegenwoordigt rond de 500.000 werknemers in de publieke sector, ruwweg een kwart van alle werknemers in Griekenland.

De Griekse regering voert forse bezuinigingsmaatregelen door om 's lands schuldenlast te verminderen. De maatregelen zijn afgedwongen door de Europese Unie en het IMF, die Griekenland met leningen op de been houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen