ANP25 apr '12 08:28

Forse winstdaling voor Mediq

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - De gevolgen van de liberalisatie van de Nederlandse farmaciemarkt en verslechterende marktomstandigheden hebben in de eerste maanden van dit jaar negatieve gevolgen gehad voor de Nederlandse apotheken van Mediq. De operationele winst daalde in het eerste kwartaal met bijna 70 procent en ook de omzet ging met 4 procent omlaag. Dat maakte Mediq woensdag bekend.

Voor de gehele onderneming was er nog sprake van een kleine omzetplus van 1 procent tot 654,3 miljoen euro. Het totale bedrijfsresultaat daalde met 10 procent tot 27,2 miljoen euro. Het nettoresultaat ging met 21 procent omlaag tot 13,9 miljoen euro. De resultaten zijn lager dan de verwachting van analisten.

Mediq spreekt van ,,tegenvallende volumes, prijsdruk en hogere kosten'' bij de Nederlandse apotheken en zegt nu te kijken naar de kostenstructuur en de operationele strategie bij het onderdeel. Desalniettemin verwacht de uitbater van apotheken en leverancier van medische hulpdiensten dat de daling van het bedrijfsresultaat bij de apotheken in Nederland dit jaar ,,significant'' zal zijn.

Andere onderdelen

Voor de andere onderdelen, Direct & Institutioneel en de apotheken in Polen, denkt Mediq nog steeds aan een toename van de operationele winst. In het eerste kwartaal was daar bij de Poolse tak echter geen enkele sprake van. In Polen ging de ebita met ruim 60 procent omlaag en daalde ook de omzet met 12 procent. De helft van de omzetdaling was het gevolg van een daling van de zloty, de Poolse valuta.

De omzetdaling in Polen was overigens verwacht, omdat door veranderde wetgeving per 1 januari veel mensen in december nog aan het hamsteren waren geslagen.

Direct & Institutioneel, het paradepaardje van Mediq, kon de winst en omzet nog wel verhogen. Bij het onderdeel dat medische hulpmiddelen en diensten levert aan particulieren en instellingen steeg de omzet met 14 procent en kwam de operationele winst 10 procent hoger uit. Een belangrijk deel van de omzetstijging was het gevolg van acquisities.

Gerelateerde artikelen