ANP29 mrt '12 05:51

Resultaten Klebsiella-onderzoek Maasstad

ANP
ANP

ROTTERDAM (ANP) - Een commissie die zich de afgelopen maanden boog over de uitbraak van de gevaarlijke variant van de Klebsiellabacterie (Klebsiella Oxa-48) in het Maasstad Ziekenhuis, presenteert donderdag haar resultaten. Het Rotterdamse ziekenhuis kwam vorig jaar mei in het nieuws door de uitbraak, waarbij 70 mensen besmet bleken te zijn.

De onafhankelijke commissie onder leiding van Wolter Lemstra begon in september het onderzoek. Lemstra onderzocht eerder wanpraktijken in het Twentse ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Het Maasstad Ziekenhuis had sinds oktober 2010 te kampen met de bacterie. 25 van de 70 mensen die besmet waren geraakt zijn overleden, bij 3 van hen kwam dat zeer waarschijnlijk door de bacterie. Paul Smits, de toenmalige directeur, legde in augustus zijn functie neer; hij had in juli toegegeven dat niet alles goed was gegaan bij de bestrijding van de bacterie. Smits werd opgevolgd door Peter Weeda.

Klebsiella is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt. Klebsiella Oxa-48 is echter gevaarlijk, omdat die vrijwel alle antibiotica kan afbreken en daardoor moeilijk te behandelen is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen