ANP11 mei '12 14:43Aangepast op 11 mei '12 15:06

Quota voor vrouwelijke topambtenaren België

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - In België moet dit jaar al een op de zes topambtenaren vrouw zijn. Volgend jaar moet dit zelfs een op drie zijn. Deze quota zijn vrijdag afgesproken tijdens de ministerraad op voordracht van minister Joëlle Milquet (Binnenlandse zaken en gelijke kansen) en staatssecretaris Hendrik Bogaert. De quotaregeling verplicht overheden het vastgestelde percentage vrouwen in topfuncties te benoemen.

Milquet constateert dat, ondanks gelijke slagingspercentages voor toelatingsexamens als mannelijke collega's, vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in het top- en middenmanagement bij de overheid. Ook acties om het aantal vrouwen te vergroten hielpen niet. Op dit moment is in de top 13 procent vrouw, in het middenmanagement is het beter: 27 procent.

,,We willen vooral een cultuurverandering: dat er niet meer automatisch gekozen wordt voor de mannelijke kandidaat'', aldus de woordvoerder van Bogaert. ,,Er is nu echt een glazen plafond waar vrouwen tegenaan lopen.'' De invoering van de quotaregeling is een laatste redmiddel, aldus de zegsman.

Quotaregeling

De quotaregeling blijft van kracht totdat elke overheidsdienst eraan voldoet. Dat moet voldoende druk geven om aan de regels te gaan voldoen, sancties voor het niet-naleven zijn er niet. Bij gelijke scores op toelatingsexamen en bij gelijke competenties moeten de diensten de vrouwelijke kandidaat aannemen. De maatregel geldt bij nieuwe vacatures.

In Nederland zijn geen quota opgesteld. Wel had het laatste kabinet-Balkenende streefcijfers om het aantal vrouwen op topfuncties binnen de overheid te vergroten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen