ANP19 aug '12 16:35

AZ swingt in eerste helft langs Heracles

ALKMAAR (ANP) - Met vooral in de eerste helft prachtig combinatievoetbal heeft AZ zondag in eigen huis onder tropische omstandigheden simpel met Heracles Almelo afgerekend. De ploeg van trainer Peter Bosz mocht na afloop blij zijn dat het slechts bij 3-1 bleef, omdat AZ slordig omsprong met de kansen.

Met name de 2-0 van Maarten Martens was om je vingers bij af te likken. Adam Maher, sinds afgelopen week officieel oranje-international, stond weer eens aan de basis van dat doelpunt. Hij ging eerst met Jozy Altidore en daarna met Roy Beerens een een-twee aan en legde de bal vervolgens vrij voor doelman Remko Pasveer breed op Martens. De Belg schoof de bal simpel in het lege doel.

AZ, dat door een intikker van Altidore op 1-0 was gekomen, had al voor rust naar een veilige 5-0 voorsprong kunnen uitlopen. Maar met name Erik Falkenburg had het vizier niet al te scherp staan. De oud-Spartaan kreeg het zelfs voor elkaar om 10 minuten voor rust de bal voor een leeg doel naast te schuiven. Ook Altidore was met een stift niet secuur genoeg.

Slechte verdediging

Heracles, dat het seizoen net als AZ met een gelijkspel was begonnen, werd door AZ bij tijd en wijle tot toeschouwer gedegradeerd. Met name verdedigend ging er heel veel mis bij de gasten, waardoor AZ constant door de buitenspelval kon glippen. Alleen uit dode spelmomenten was Heracles gevaarlijk. Bij een spaarzame kans kopte verdediger Ben Rienstra op de lat, terwijl Lerin Duarte doelman Esteban uit een vrije trap tot een redding dwong.

Met het Europa League-duel bij het Russische Anzji Machatsjkala op donderdag in het vooruitzicht, nam de thuisploeg, mede ingegeven door de omstandigheden, na rust flink gas terug. Alleen Altidore was met een afstandsschot nog dichtbij een treffer. Heracles drong in de makke tweede helft nog wel wat aan en kwam via een rake kopbal van Samuel Armenteros vlak voor tijd zelfs nog op 2-1. Altidore zorgde er in blessuretijd met zijn tweede van de middag echter voor dat de laatste spanning uit het duel verdween.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen