ANP9 feb '12 16:58Aangepast op 9 feb '12 17:53

'Eerst controleren of Griekenland voldoet'

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) - Er moet eerst gecontroleerd worden of Griekenland inderdaad voldoet aan de voorwaarden om het tweede steunpakket van 130 miljard euro te ontvangen. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën donderdag bij aankomst in Brussel voor de vergadering van de zogeheten Eurogroep. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden spreken daar over het tweede reddingsplan voor Griekenland.

Eerder op de middag werd bekend dat de Griekse autoriteiten overeenstemming hebben bereikt over vergaande bezuinigingen en hervormingen. ,,We hebben op dit moment alleen gehoord dat er een akkoord is'', aldus De Jager, die eerst wil horen hoe de gesloten deal eruitziet.

Op de vraag of er tijdens de vergadering donderdagavond besluiten zullen vallen, antwoordde De Jager: ,,We gaan eerst bekijken hoe de stand van zaken is en we gaan eigenlijk alleen maar controleren of er aan alle voorwaarden is voldaan.''

Draai

De regeringsleiders van de EU-lidstaten kwamen in oktober al overeen dat Griekenland de 130 miljard euro krijgt, mits het voldoet aan de voorwaarden van de geldschieters. Nu moet er getoetst worden of het Zuid-Europese land inderdaad maatregelen zal nemen om structureel te bezuinigen en te hervormen. ,,Alleen dan komt dat geld vrij, alleen onder die voorwaarden'', benadrukte De Jager.

In de voorafgaande dagen werd de druk op Griekenland om een akkoord te sluiten, steeds verder opgevoerd. ,,Als het inderdaad zo is, dat Griekenland daadwerkelijk de bocht heeft genomen en de draai heeft gemaakt, en dat het aan de eisen voldoet, dan heeft de druk misschien geholpen'', aldus De Jager.

Griekenland heeft dringend geld nodig; anders kan het land niet langer zijn verplichtingen nakomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen