ANP14 dec '12 08:27Aangepast op 14 dec '12 09:51

AkzoNobel verkoopt Noord-Amerikaanse verftak

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel gaat zijn verf-activiteiten in de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico verkopen. De Noord-Amerikaanse Decoratieve Verf-tak gaat voor 1,05 miljard dollar, ruim 800 miljoen euro, over naar verfproducent PPG. Dat maakte AkzoNobel vrijdag bekend.

De grootste verfproducent ter wereld wil zich met zijn decoratieve verf-activiteiten richten op Europa en op de opkomende markten. In Noord-Amerika blijft AkzoNobel aanwezig met zijn divisies Performance Coatings en Specialty Chemicals. Die hebben in de regio samen een omzet van 2,7 miljard dollar.

'Deco' in Noord-Amerika heeft circa 5000 werknemers en 8 fabrieken. De regionale tak had in 2011 een omzet van 1,5 miljard dollar, wat neerkwam op 7 procent van de totale omzet van AkzoNobel in dat jaar.

Verlieslatend

De activiteiten waren jaren lang verlieslatend en drukten op het resultaat van de onderneming. Dit jaar zal het resultaat voor het eerst in langere tijd ,,licht positief'' zijn, zo liet topman Ton Büchner weten. De activiteiten hebben echter niet genoeg 'kritieke massa', voegde hij toe.

,,Er zouden aanzienlijke extra investeringen nodig zijn om het op een beter winstniveau te krijgen, en die investering gaan we niet meer doen'', lichtte een woordvoerder later toe.

Organische groei

De cashopbrengst van de deal voor AkzoNobel bedraagt 875 miljoen dollar. De onderneming zal dit gebruiken om de schuld te verlagen en om te investeren in organische groei.

De mededeling van AkzoNobel kwam een week nadat Büchner terug was aan het werk na ruim drie maanden ziekteverlof wegens oververmoeidheid. Hij zei nu volledig hersteld en fit te zijn. Wel heeft hij zijn werk- en reisschema teruggebracht naar een ,,menselijker niveau''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen