ANP8 aug '12 07:26Aangepast op 8 aug '12 08:15

Winst ING daalt met bijna een kwart

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - ING heeft in het tweede kwartaal ruim 22 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat maakte de bank en verzekeraar woensdag bekend.

ING boekte vorig kwartaal een nettowinst van 1,17 miljard euro, tegen 1,5 miljard euro in het tweede kwartaal van vorig jaar. De winst was daarmee lager dan verwacht. Analisten voorspelden gemiddeld een nettoresultaat van 1,34 miljard euro.

De gevolgen van de economische crisis in Europa laten zich steeds meer voelen, stelde het concern. ING bouwde zijn posities in Spanje af en zag zich gedwongen grotere voorzieningen te treffen voor slechte leningen. ,,Die hogere afschrijvingen reflecteren de moeilijke economische omstandigheden'', zei financieel directeur Patrick Flynn in een toelichting. Verbetering op dat vlak is volgens hem volledig afhankelijk van de economische ontwikkelingen.

Solide resultaten

Bestuursvoorzitter Jan Hommen sprak van ,,solide resultaten in onzekere tijden''. Hij wees erop dat ING zijn kapitaalposiite heeft versterkt en de totale kosten heeft verminderd. ING houdt vast aan het voornemen om een deel van de in de financiële crisis ontvangen staatssteun dit jaar terug te betalen.

De economische crisis is niet alleen slecht nieuws voor ING, stelde Jan Hommen. Door de grote economische onzekerheid ziet de bank de spaardeposito's aanzwellen. De aan de consumentenbank van ING toevertrouwde middelen groeiden vorig kwartaal per saldo met ruim 4 miljard euro. Aan de andere kant zorgt de crisis ook voor hogere kosten, doordat risicopremies oplopen en er verliezen worden geleden op de afbouw van risicovolle posities.

Afbouw van risico's

De onderliggende winst, voor belastingen, van de bank zakte met 13 procent tot 995 miljoen euro. Die daling kwam vooral door de afbouw van risico's. Zo werden er ,,tegen beperkte kosten'' voor ruim 2 miljard euro aan Spaanse obligaties verkocht, stelde Flynn. Verder daalden de renteopbrengsten met ruim 3 procent.

Het onderliggende resultaat van de verzekeringstak halveerde tot 229 miljoen euro. Hier profiteerde ING een jaar eerder nog van aanzienlijke eenmalige opbrengsten. Niet-levensverzekeringsactiviteiten brachten daarnaast minder op.

ING werkt aan de afsplitsing van de verzekerings- en bankactiviteiten. Het verkoopproces van de verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten in Azië ligt daarbij op schema, stelde het. Voor de Europese verzekeringstak mikt ING nog altijd op een beursgang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen