ANP26 nov '12 12:58

'Baby Schumi' stapt uit schaduw idool

 Sebastian Vettel. EPA
Sebastian Vettel. EPA

SAO PAULO (ANP) - Terwijl de oude koning van de Formule 1 zondag definitief afzwaaide, heeft zijn troonopvolger de kroon al met één hand vast. De Duitser Sebastian Vettel stapte zondag met zijn derde wereldtitel op rij voorzichtig uit de schaduw van zijn illustere landgenoot en grote idool Michael Schumacher.

Toen Schumacher in 2006 voor het eerst stopte, had niemand voorzien dat zijn recordaantal wereldtitels (zeven stuks) al zo snel bedreigd zou worden. Niet dat Vettel met zijn drie gewonnen kampioenschappen al een directe bedreiging vormt, maar meer het feit dat de Heppenheimer al op 25-jarige leeftijd veel van Schumachers records te pakken heeft, doet denken dat diens aantal titels niet zo onaantastbaar is, als werd gedacht. De inmiddels 43-jarige Schumacher was immers 'al' 31 jaar oud toen hij in 2000 zijn derde wereldtitel pakte. En waar Vettel dit jaar al zijn 25e zege in Grand Prix pakte, deed Schumacher dat pas op zijn 28e.

De coureur van Red Bull Racing mag dit jaar dan wel niet zo dominant zijn geweest als vorig jaar, toen hij al enkele races voor het einde zijn tweede titel pakte, maar hij bewees wel constant te kunnen zijn. Iets dat Schumacher tijdens zijn titeljaren ook vaak was. Vettel, die bij zijn entree in de Formule 1 zelfs tot 'Baby Schumi' werd gedoopt, stond op een gegeven moment zelfs 44 punten achter op Fernando Alonso. De Ferrari-coureur was tijdens de achtste race van dit jaar de eerste coureur met twee Grand Prix-zeges en leek dan ook lang op weg naar de titel.

Steeds moeilijker

Alonso kreeg het gaandeweg het seizoen echter steeds moeilijker en zag Vettel in zijn Red Bull juist opbloeien. De Duitse timmermanszoon hield Alonso uiteindelijk 3 punten achter zich. De inhaalrace leverde hem flinke complimenten op van zijn teambaas Adrian Newey. ,,Hij is na de zomerstop hard gaan focussen, hard gaan werken en daardoor heeft hij zijn kansen zo groot mogelijk gehouden. Ik denk dat hij dit jaar fantastisch heeft gereden. Het is veel te makkelijk om te zeggen dat hij de snelste auto had, terwijl dat was vaak genoeg niet het geval was.''

Ook Schumacher zelf, die in zijn laatste race de al vroeg gespinde Vettel vrij gemakkelijk liet passeren, was vol lof over de man die hem wel eens van al zijn records kan beroven. ,,Ik denk dat dit een mooi einde was. Ik stop er mee en hij pakt zijn derde titel. Ik ben trots op hem, hij is een goede vriend van me.''

Gerelateerde artikelen