ANP30 okt '12 07:59Aangepast op 30 okt '12 08:41

'Vlakke opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal dinsdag naar verwachting vlak openen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De aandelenmarkten in Europa varen opnieuw op eigen kompas aangezien Wall Street ook dinsdag dicht zal blijven vanwege orkaan Sandy.

,,Het is wachten tot de Amerikaanse beurzen weer opengaan en wat de reactie zal zijn op orkaan Sandy. Alleen bij groot nieuws over bijvoorbeeld Griekenland of Spanje zullen de Europese beurzen op eigen houtje bewegen. Ook wordt gewacht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarnaast viel de uitbreiding van het stimuleringsprogramma in Japan tegen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

TomTom opende dinsdag de boeken over het afgelopen kwartaal. Het navigatiebedrijf zag de nettowinst met 23 procent afnemen tot 22 miljoen euro. Ook verlaagde TomTom zijn omzetverwachting voor dit jaar vanwege de verslechterde economische omstandigheden in Europa.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech kondigde aan circa 900 van de in totaal bijna 29.000 personeelsleden te ontslaan vanwege een ,,onevenwichtige resultaatontwikkeling''. Voor de afvloeiing neemt Imtech een eenmalige voorziening van ongeveer 50 miljoen euro.

Beursbedrijf NYSE Euronext benadrukte in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) dat het beursgebouw in New York niet is getroffen door waterschade vanwege Sandy. Eerder werd, onder meer door CNN, gemeld dat dit wel het geval was.

Nikkei

In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 1 procent lager en zag daarmee een eerdere koerswinst verdampen. De Japanse centrale bank maakte vlak voor de slotbel bekend het monetaire stimuleringsprogramma te vergroten met 11 biljoen yen tot 91 biljoen yen (zo'n 886,5 miljard euro). Beleggers hadden echter op meer gehoopt.

De Europese beurzen gingen maandag voor het eerst in vier sessies in een breed front naar beneden. De handel verliep vrij rustig aangezien Wall Street zijn deuren gesloten moest houden vanwege Sandy. Verzekeraars werden vanwege deze orkaan op de beurs de grootste verliezers.

Euro

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 328,39 punten. De MidKap-index verloor 0,1 procent tot 522,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,2 tot 0,8 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2932 dollar waard, tegen 1,2900 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 85,46 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen