ANP23 nov '12 14:57

'Bijdrage ECB aan sanering Griekse schuld'

ANP
ANP

ATHENE (ANP) - De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds werken aan een compromis over het beheersbaar maken van de Griekse staatsschuld. Dat melden bronnen bij het Griekse ministerie van Financiën op vrijdag.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal mogelijk afzien van 9 miljard euro aan rendement op Grieks staatspapier als onderdeel van een plan om de schuld van Griekenland houdbaar te maken. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op gezag van een bron bij het Griekse ministerie van Financiën.

De internationale geldschieters van Griekenland zouden ook nadenken over verlaging van de rente en verlenging van de looptijd van Griekse staatsleningen. Ook een plan om de Griekse regering 10 miljard euro aan staatspapier met korting te laten terugkopen, zou op tafel liggen.

Tegemoetkoming

Het IMF zou inmiddels bereid zijn om te accepteren dat de Griekse staatsschuld 124 procent van het bruto binnenlands product zal gaan bedragen in 2020, zo meldde de bron. Eerder drong het IMF aan op een sanering van de schulden tot een norm van 120 procent van het bbp over zeven jaar.

Zelfs met deze tegemoetkoming van het IMF gaapt er nog steeds een gat tussen de werkelijkheid van de schuld en de eisen van de geldschieters. De partijen zijn er echter van overtuigd dat er de komende dagen wel een oplossing hiervoor wordt gevonden.

De ministers van financiën van de eurozone konden begin deze week geen overeenstemming bereiken voor de uitbetaling van de volgende tranche van de noodhulp aan Griekenland. Onder meer Nederland eist dat de schuld van Griekenland op een beheersbaar niveau komt. Maandag komen de ministers opnieuw bij elkaar om te praten over Griekenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen