ANP7 mrt '12 07:35

Romney, favoriet zonder geluk

EPA
EPA

WASHINGTON (ANP) - Toen Mitt Romney afgelopen zomer zijn presidentskandidatuur bekendmaakte, werd hij direct als de favoriet getipt. Maar het zit hem niet mee. Na 2 maanden intensief campagnevoeren heeft de 64-jarige oud-gouverneur van Massachusetts zich nog steeds niet bewezen.

De relatief gematigde Romney heeft het voordeel dat hij veel gulle gevers achter zich heeft. Romney was jarenlang actief als ondernemer en verwierf een miljoenenvermogen. Hij benadrukt steeds weer zijn vaardigheid op het gebied van financiën en economie. Dat zou hem eigenlijk de topkandidaat moeten maken in het economisch kwakkelende Amerika.

Maar Romney heeft ook zwakheden. In de omgang kan hij tamelijk onderkoeld zijn. Hij gaat niet zo makkelijk om met gewone mensen. Bij een tv-debat wilde hij voor draaiende camera's een weddenschap aangaan van 10.000 dollar. Hij vertelde trots dat zijn vrouw meerdere Cadillacs heeft. Pronken met rijkdom komt bij veel conservatieven niet zo goed over.

Flip-flopper

Bij gematigde kiezers valt de vader van vijf zonen wel goed in de smaak, maar de religieuze Republikeinen missen bij hem vaste grondwaarden en politieke standvastigheid. Bovendien is Romney mormoon, wat voor veel evangelische Amerikanen erg verdacht is.

Romney staat bekend als een 'flip-flopper': een man die met alle winden meewaait. Zo zette hij als gouverneur de zorghervorming door, maar tegenwoordig doet hij mee in het koor van Republikeinen die de zorgregels ('Obamacare') willen afschaffen. Bij milieubescherming en abortus toonde hij zich net zo flexibel.

Bij de buitenlandse politiek streeft hij naar een sterk Amerika, maar als het gaat om de troepenterugtrekking uit Afghanistan, martelmethodes of Iran houdt hij alle opties open. Privé is hij overigens zeer honkvast: met zijn vrouw Ann is hij meer dan 40 jaar getrouwd.

Gerelateerde artikelen