ANP3 mei '12 04:26

Volop wapenhandel ondanks embargo's

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - Staten waartegen een wapenembargo is ingesteld, slagen er dikwijls toch in om wapens in te kopen, stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een donderdag gepubliceerde analyse. Volgens een ,,conservatieve schatting'' hebben landen die onder wapenembargo's staan voor ruim 2 miljard dollar aan wapens en munitie weten te importeren tussen 2000 en 2010.

Onder meer Iran, Azerbeidzjan en Myanmar importeerden in de onderzochte periode voor honderden miljoenen dollars aan wapens, ondanks embargo's van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Voor Oxfam tonen de cijfers de noodzaak aan van het Verdrag inzake de Wapenhandel, dat nu nog op de tekentafel ligt. In juli vergaderen landen op een diplomatieke conferentie verder over het verdrag, dat de wereldwijde wapenhandel aan banden legt als het wordt aangenomen.

De cijfers uit het onderzoek van Oxfam zijn afkomstig uit diverse databases van onder meer de Verenigde Naties en het onafhankelijke instituut SIPRI, dat de wereldwijde wapenhandel observeert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen