ANP6 mrt '12 07:56Aangepast op 6 mrt '12 08:33

'Vlakke opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag vlak tot licht lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van de uitkomsten van de Griekse schuldenruil.

,,De AEX begint vlak, met een licht negatieve neiging. Er worden voorzichtig wat winsten genomen voorafgaand aan de deadline voor Griekenland. Ook blijven de spanningen rond Iran en de Chinese groeiverlaging druk uitoefenen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De internationale bankenorganisatie IFF liet maandag weten dat twaalf belangrijke houders van Griekse schuldpapieren, waaronder ING, hebben ingestemd met de schuldenruil, die een voorwaarde is voor verdere financiële steun aan het land. De termijn om in te stemmen met de schuldenruil loopt donderdagavond om 21.00 uur af.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro kondigde maandag nabeurs aan met vier internationale olieconcerns voorlopige contracten te hebben getekend voor seismisch onderzoek bij Oost-Afrika en in de Noordzee. Daarmee is circa 120 miljoen dollar gemoeid.

Navigatiedienstverlener TomTom heeft voor de Chinese automarkt een zevenjarig contract gesloten met Qoros. Dat bevestigde een woordvoerster van het concern dinsdag, naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Qoros is de grootste autoproducent van China.

Bod op Saab

Het Indiase Tata Motors heeft een bod uitgebracht van 350 miljoen dollar op het failliete Saab. Dat meldde de krant The Financial Express dinsdag. Tata-onderdeel Jaguar-Land Rover zou Saab opnemen.

In het Verre Oosten gingen de beurzen dinsdag opnieuw omlaag. Beleggers bleven bezorgd over de wereldwijde economische vooruitzichten. De Nikkei in Tokio eindigde 0,6 procent lager.

Groeidoelstelling China

De beurzen in New York sloten maandag met rode cijfer. Beleggers waren voorzichtig na de verlaging van de economische groeidoelstelling door China. Ook kwam een tegenvallend cijfer naar buiten over de Amerikaanse fabrieksorders.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 12.962,18 punten. De S&P 500 daalde 0,4 procent tot 1364,33 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,9 procent tot 2950,48 punten.

Europese beurzen

De Europese beurzen begonnen ook met verliezen aan de nieuwe handelsweek. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 325,64 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 537,98 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,8 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3207 dollar waard, tegen 1,3230 aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 106,90 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 123,92 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen