ANP8 mei '12 13:06Aangepast op 8 mei '12 14:53

Fruit vaker over water in plaats van de weg

ANP
ANP

ROTTERDAM (AFN) - Een kwart van het geïmporteerde fruit wordt nu vanuit de Rotterdamse haven over water naar veilingen en groothandels gebracht, terwijl dat twee jaar geleden nog allemaal over de weg ging. Op dit moment worden jaarlijks ongeveer 100.000 containers met fruit overgeslagen in Rotterdam. De verwachting is dat dit enorm gaat stijgen. Om deze stroom niet helemaal over de weg te laten gaan, werken de overheid, handels- en transportbedrijven aan alternatieven over water.

Volgens Peter Verbaas van de brancheorganisatie voor groente- en fruithandel Frugi Ventra lukt dit sneller dan verwacht. Zo is vorig jaar een proef begonnen in Hoek van Holland met een nieuwe vaarweg naar het Westland. Bedrijven tekenden dinsdag een intentieverklaring om 10.000 tot 15.000 containers per jaar van de Maasvlakte per binnenvaartschip naar het Westland te vervoeren.

Het plan was ook volgens Verbaas dat in Rotterdam de huidige fruitoverslag bij de stad in de Merwehaven in 2020 verkast naar de zuidzijde in de Eems- en Waalhaven, waar betere aansluitingen zijn op het spoor en de binnenvaart. Maar als alles meezit verhuist de 'Coolport' al in 2015 naar Rotterdam-Zuid.

Nieuwe containerterminal

Verder wordt gestimuleerd dat meer fruitcontainers over water van Rotterdam naar Waddinxveen gaan en naar de Betuwe, waar eind dit jaar een nieuwe containerterminal klaar moet zijn. Dit jaar is ook diverse keren een 'meloenboot' naar Venlo gevaren. Bovendien zou fruit nog over water of het spoor naar de groothandel in het dichtbij gelegen Barendrecht kunnen in plaats van over de drukke A15.

Dit moet kunnen zorgen voor ruim 7000 ton minder uitstoot van het broeikasgas CO2 en ruim 6 miljoen minder vrachtwagenkilometers. Dat is van belang met de groeiende stroom fruitcontainers. Vooral uit Zuid-Europa komt meer fruit over water in plaats van over de weg wegens stijgende transportkosten. Ook hoopt Rotterdam 'bananenboten' uit Zuid-Amerika binnen te halen, omdat in het vervoer van bananen wordt overgestapt van koelschepen op koelcontainers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen