ANP15 okt '12 15:53

Beurzen hopen op hulpverzoek Spanje

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen maandag eensgezind omhoog. De hoop op een spoedig hulpverzoek door Spanje en meevallende Amerikaanse detailhandelsverkopen zorgden voor optimisme onder beleggers. In Amsterdam schoot navigatiebedrijf TomTom omhoog door overnamespeculatie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent hoger op 330,77 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 530,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 1,2 procent.

De hoofdgraadmeter in Madrid klom 0,4 procent. Persbureau Reuters meldde op basis van bronnen binnen de eurozone dat Spanje mogelijk in november formeel bij Brussel zal aankloppen voor hulp. De aanvraag zal deel uitmaken van een groot noodpakket dat bestaat uit een herziening van het Griekse leenprogramma en noodhulp aan Cyprus.

Detailhandel

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,2 procent hoger. De Amerikaanse detailhandel zag de verkopen in september sterker dan verwacht toenemen met 1,1 procent. De meevallende verkoopcijfers voeden de hoop dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan verwacht.

De speculatie op een formeel hulpverzoek van Spanje zorgde vooral voor winsten onder de financiële fondsen. In Frankfurt klom Commerzbank 1,9 procent en in Parijs won Société Générale 2 procent. In de AEX steeg ING 2,4 procent en Aegon kreeg er 1,8 procent bij.

AkzoNobel

Verffabrikant AkzoNobel was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste daler met een verlies van 1,6 procent.

In de MidKap was TomTom veruit de grootste stijger met een winst van 10 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. De analisten voorzien een scenario waarbij de oprichters van TomTom een bod doen op het bedrijf. De financiering hiervoor kan volgens SNS geleverd worden door Apple, waarna het Amerikaanse concern na de transactie de kaartactiviteiten van TomTom overneemt voor 1 miljard euro.

De euro was 1,2961 dollar waard, tegen 1,2945 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 90,60 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 114,57 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen