ANP25 jan '12 09:16

Fraude transportbedrijf treft vooral Rabobank

ZEVENBERGEN (AFN) - De Rabobank heeft 88 miljoen euro verloren door het faillissement van internationaal transportbedrijf Rynart in het West-Brabantse Zevenbergen. De bank is daarmee het grootste slachtoffer van misleiding door het bedrijf, blijkt uit in totaal 71 faillissementsverslagen.

Een andere gedupeerde is de Credit Europe Bank, die een vordering van 8,8 miljoen euro heeft ingediend.

In december werd bekend dat het Openbaar Ministerie het familiebedrijf en in totaal acht medewerkers vervolgt wegens oplichting van banken en kredietverleners. Het vermoeden bestaat dat het transportbedrijf heeft gelogen over de omzet. Het bedrijf kreeg een lening voor een overname die op basis van reële cijfers vermoedelijk niet was gegeven. Het OM schat de totale schade op 125 miljoen euro.

Oorzaak

Over de oorzaak van het faillissement in 2007 heeft curator Bart Prinsen tot dusver nog niks gezegd.

Een forensisch onderzoeksbureau heeft in opdracht van de Rabobank onderzoek gedaan naar fraude bij Rynart. Een van de redenen voor het onderzoek was dat een deel van de administratie in een vuilcontainer van het bedrijf is gevonden. De curator schrijft op basis van de uitkomsten dat er is gefraudeerd. Hij doet nog onderzoek naar de aansprakelijkheid van de bestuurders voor het miljoenentekort, maar is nog geen formele procedure begonnen, zei de curator woensdag in een summiere toelichting.

Strafzaak

De Rabobank wil niet ingaan op de kwestie.

Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak tegen het bedrijf en de acht verdachten begint.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen