ANP26 mrt '12 15:58Aangepast op 26 mrt '12 16:42

Bernanke geeft beurzen duw in de rug

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten maandag na een aarzelend begin de weg omhoog te vinden. De zorgen over Spanje werden opzij geschoven door een toename van het Duitse ondernemersvertrouwen. Uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke gaven de beurzen in de middaghandel een extra duwtje in de rug.

De AEX-index in Amsterdam klom 1,2 procent tot 330,25 punten. De MidKap-index won 1,6 procent tot 551,22 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen respectievelijk 0,8 en 0,9 procent. Frankfurt deed het beter met een winst van 1,4 procent.

In New York stonden de beurzen een uur na opening tot 1,1 procent hoger. Bernanke liet in een toespraak weten dat een verdere verbetering van de arbeidsmarkt mogelijk afhankelijk is van een snellere economische groei. Dit voedde de hoop op meer maatregelen van de Amerikaanse centrale bank om de economie en de arbeidsmarkt te stimuleren.

Vertrouwen Duitse ondernemers

De Europese beurzen wisten zich in de ochtendhandel langzaam op te trekken aan een verdere toename van het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in maart. Het was de vijfde maand op rij dat het vertrouwen van Duitse ondernemers een stijging liet zien.

In Madrid zakte de beurs echter met 0,5 procent. Beleggers twijfelen of Spanje harde bezuinigingsmaatregelen zal weten door te voeren nadat de partij van premier Mariano Rajoy afgelopen weekeinde geen meerderheid wist te behalen bij de regionale verkiezing in Andalusië.

Mario Monti

Ook uitte de Italiaanse premier Mario Monti zondag zijn zorgen over de economische problemen in Spanje. Hij vreest dat de Spaanse schuldencrisis andere landen in de regio zal besmetten.

In de AEX voerde bodemonderzoeker Fugro de stijgers aan met een winst van ruim 4 procent. Grootste daler was staalbedrijf ArcelorMittal met een verlies van 0,5 procent.

DSM

Speciaalchemiebedrijf DSM maakte een kleine overname bekend. DSM neemt voor 37 miljoen dollar enkele onderdelen en licenties op het vlak van voedselenzymen en de verwerking van plantaardige olie over van het Amerikaanse Verenium. Het aandeel DSM steeg 2,5 procent.

Pharming klom ruim 5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een commerciële overeenkomst gesloten met Hyupjin Corporation voor de levering van Ruconest in Zuid-Korea.

EasyJet

Luchtvaartmaatschappij easyJet steeg in Londen ruim 7 procent. De Britse prijsvechter verwacht dat het verlies in de eerste helft van het boekjaar lager zal uitvallen dan eerder voorzien dankzij strikte kostenmaatregelen.

De euro was maandagmiddag 1,3325 dollar waard, tegen 1,3266 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 106,80 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent duurder op 125,55 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen