ANP15 mrt '12 11:41

Hotels moeten betalen voor muziek in kamers

LUXEMBURG (AFN) - Een hoteleigenaar moet ook auteursrechten betalen voor muziek of beeldmateriaal in hotelkamers. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag. Het gebruik van de muziek en of beelden door de gasten is geen privégebruik en dus moet de hoteleigenaar betalen.

De zaak kwam aan het rollen toen de Ierse belangenbehartiger voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers via de rechter geld wilde innen bij een Ierse hoteleigenaar. Die ging daartegen in beroep en uiteindelijk kwam de zaak voor het Europese hof.

Volgens het vonnis bereikt het doorgeven van muziek in de hotelkamers in potentie een onbepaald aantal ontvangers en is er dus sprake van 'een publiek'. Bovendien heeft de hotelexploitant een winstoogmerk om de muziek door te geven.

Het hof kwam donderdag ook met een oordeel in een soortgelijke zaak. Die heeft betrekking op het uitzenden van muziek door tandartsen in hun praktijk. Het hof vindt dat er in deze zaak geen sprake is van een winstoogmerk of publiek. Daarom hoeft een tandarts geen vergoeding te betalen.

Gerelateerde artikelen