ANP30 aug '12 11:13

Economisch vertrouwen eurozone neemt weer af

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) - Het economisch vertrouwen in de eurozone is in augustus aanzienlijk gedaald. Dat bleek uit cijfers die de Europese Commissie donderdag publiceerde.

De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, daalde deze maand van 87,9 tot 86,1. Die daling was veel sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een afname tot 87,5.

Het vertrouwen nam over een breed front af. Consumenten en detailhandelaren waren aanzienlijk somberder dan in juli, terwijl ook onder dienstenleveranciers en bouwondernemers het pessimisme groeide.

0,3 procent

Volgens econoom Martin van Vliet van ING wijst de uitslag op een economische krimp van ongeveer 0,3 procent in de eurozone in het lopende kwartaal. ,,De aanhoudende bezuinigingen en het doormodderen in de crisis krijgen steeds meer vat op het economische vertrouwen in de regio'', stelde hij.

Interventies van de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen volgens Van Vliet helpen om de onrust op de financiële markten weg te nemen. Die acties helpen de economie waarschijnlijk echter niet vooruit. Omdat landen niet van plan zijn hun bezuinigingen te matigen, zijn daar waarschijnlijk meer onconventionele acties van de ECB en een veel zwakkere euro voor nodig, aldus de econoom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen