ANP15 aug '12 15:52Aangepast op 15 aug '12 17:27

Shell mag naar gas boren in Zwarte Zee

ANP
ANP

KIEV (AFN) - De Oekraïense regering heeft een consortium onder leiding van Shell en ExxonMobil toestemming verleend om naar gas te boren in het Skifska-veld in de Zwarte Zee. Dat is woensdag officieel bekendgemaakt.

Het Skifska-veld bevat naar schatting 200 tot 250 miljard kubieke meter gas. Door de ontwikkeling ervan wil Oekraïne minder afhankelijk worden van de steeds duurdere invoer van fossiele brandstoffen uit Rusland. Het land importeerde vorig jaar circa 40 miljard kubieke meter Russisch gas, grofweg twee derde van de totale consumptie.

Het is de bedoeling dat Oekraïne op termijn ten minste 45 miljard kubieke meter zelf gaat produceren, zei verantwoordelijk minister Eduard Stavitsky woensdag. De productie van het Skifska-veld zal naar verwachting uiteindelijk op ongeveer 5 miljard kubieke meter per jaar komen te liggen.

Shell en ExxonMobil werken bij de ontwikkeling van het veld samen met partners uit Oekraïne en Roemenië. Het consortium kreeg de voorkeur boven in ieder geval het Russische bedrijf Lukoil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen