ANP12 aug '12 17:13

Beurzen hopen zomerrally door te zetten

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen pogen komende week de opmars van de afgelopen weken door te zetten. Zorgen over de schuldencrisis lijken vooruit te worden geschoven naar september. Een grote groep Europese landen komt met de eerste schattingen over de economische ontwikkelingen in het tweede kwartaal.

In tegenstelling tot vorig jaar verloopt de vakantiemaand augustus voorlopig rustig op de Europese aandelenbeurzen. De koersen storten een jaar geleden nog in door de escalatie van de schuldencrisis. De afgelopen weken liepen de graadmeters echter steeds verder op, mede door de gedachte dat centrale banken in Europa en de Verenigde Staten in september wellicht maatregelen nemen om de financiële sector en de economie verder te ondersteunen.

ECB-president Mario Draghi gaf begin deze maand aan dat de Europese Centrale Bank nieuwe ingrepen op de obligatiemarkten overweegt, in samenwerking met de Europese noodfondsen. Zijn Amerikaanse collega Ben Bernanke stelde dat de Fed klaar staat om in te grijpen als de Amerikaanse economie verder verzwakt. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan wordt verwacht dat er in september meer duidelijkheid komt over de actiebereidheid van de centrale banken.

Meer inzicht

Ondertussen krijgen beleggers deze week meer inzicht in de stand van de Europese economie. Onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland komen dinsdag met een eerste schatting van de economische groei, of krimp, in het tweede kwartaal. Voor Nederland rekenen economen gemiddeld op een krimp met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In die periode was sprake van een groei met 0,3 procent op kwartaalbasis.

Kwartaalcijfers komen in Amsterdam deze week vooral van kleinere en middelgrote bedrijven. SBM Offshore en Boskalis zijn de enige AEX-fondsen die de boeken van het afgelopen kwartaal openen. De dienstverlener aan de olie-industrie en de baggeraar komen beide donderdag met hun cijfers.

Kwartaalresultaten

Verder staan de financiële instellingen SNS Reaal en Van Lanschot op de rol. Ook detacheerder Brunel, softwarebedrijf Unit4, maritiem dienstverlener Dockwise, Aalbert Industries en Telegraaf Media Groep maken de kwartaalresultaten deze week bekend.

In de VS staan de detailhandelsverkopen in de schijnwerpers. Dinsdag wordt de ontwikkeling van de Amerikaanse winkelverkopen in juli gepresenteerd. Donderdag blijkt verder hoe het winkelgrootmacht Wal-Mart in het tweede kwartaal is vergaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen