ANP13 jun '12 10:37Aangepast op 13 jun '12 16:04

Bijna 200 hooligans aangehouden in Warschau

EPA
EPA

WARSCHAU (ANP) - De Poolse politie heeft inmiddels bijna 200 hooligans aangehouden, die zich dinsdagavond rondom het EK-duel tussen Polen en Rusland hebben misdragen. Reeds enkele uren voor de beladen wedstrijd braken er in de Poolse hoofdstad Warschau rellen uit tussen rivaliserende groepen. Ook na het duel, dat in 1-1 eindigde, waren er ongeregeldheden.

Volgens een woordvoerder van de politie in Warschau zijn er 184 hooligans gearresteerd. Daarbij zitten circa 150 Polen en ongeveer 20 Russen. Tijdens de rellen zijn 20 personen gewond geraakt, onder wie 10 agenten. Het is waarschijnlijk dat er nog meer arrestaties zullen volgen. ,,De daders moeten niet denken dat ze rustig kunnen slapen'', sprak een regeringswoordvoerder.

Poolse supporters gooiden in aanloop naar de wedstrijd stenen, flessen en vuurwerk naar de Russen en de politie, waarna vechtpartijen uitbraken. De politie zette traangas, helikopters en waterkanonnen in om de vijandige kampen te scheiden en in toom te houden. Ook werden rubberkogels afgevuurd om de vechtende meute terug te dringen.

Animositeit

Er is van oudsher animositeit tussen beide landen, onder meer door de dominantie van de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog.

De Europese voetbalbond UEFA veroordeelde woensdag in een verklaring de rellen en het geweld. De UEFA hoopt dat de goede sfeer tot dusver rond het EK weer de overhand krijgt in aanloop naar de finale op 1 juli. De Poolse premier Donald Tusk zei dat er geen rechtvaardiging kan zijn voor de aanval op de Russische gasten. ,,Als gastheer moeten wij ons steeds voor de veiligheid van de gasten verantwoordelijk voelen, ongeacht uit welk land ze komen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen