ANP30 aug '12 19:31Aangepast op 30 aug '12 22:35

Wall Street in mineur op weg naar Bernanke

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York koersten donderdag lager. Beleggers sloten hun posities en kozen ervoor te wachten op de toespraak van Ben Bernanke, vrijdag, tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. De president van de Federal Reserve zal naar verwachting hinten op een derde steunronde voor de kwakkelende economie.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 13.000,71 punten. De S&P 500-index daalde ook 0,8 procent en kwam daarmee op 1399,48 punten. De Nasdaq verloor 1,1 procent tot 3048,71 punten.

In de afgelopen dagen schommelde het verhandelde aantal aandelen al rond het laagste niveau van dit jaar. Dat bewijst dat handelaren wachten op Bernanke. Andere zaken waarnaar halsreikend wordt uitgekeken zijn de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank op 6 september en het rapport over de banengroei in de Verenigde Staten in augustus.

Macrocijfers

Meevallende macro-economische cijfers veranderden niets aan de matte teneur. Een uur voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat de consumentenbestedingen in de VS in juli met 0,4 procent stegen, de sterkste toename in 5 maanden. Daarnaast stabiliseerde het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

Vrijdag staat behalve de toespraak van Bernanke een flink aantal macrocijfers op de rol. De meeste aandacht zal daarbij uitgaan naar de meting van het consumentenvertrouwen in augustus van de Universiteit van Michigan en de bedrijvigheid in en rond de stad Chicago in dezelfde maand.

Sterke daler

De producent van onder meer zware vrachtwagens Caterpillar was donderdag de sterkste daler in de Dow met een verlies van 1,9 procent. Chipproducent Intel (min 1,6 procent) en Bank of America (min 1,1 procent) volgden op de voet.

Vrijwel alle detailhandelaren stonden in de plus dankzij onder meer hogere verkopen van schoolartikelen. Kledingketen Gap was een van de uitblinkers met een winst van 2,7 procent. Sears (min 7,9 procent) viel uit de toon. Het aandeel verdwijnt uit de S&P 500-index en wordt daarin vervangen door chemieconcern LyondellBasell Industries.

De euro stond op 1,2506 dollar in vergelijking met 1,2497 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 94,73 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,2 steeg tot 112,76 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen