ANP10 dec '12 14:10Aangepast op 10 dec '12 15:18

Nobelprijs aan Europese Unie uitgereikt

OSLO (ANP) - De Europese Unie heeft maandagmiddag in de Noorse hoofdstad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Het samenwerkingsverband van 27 landen werd vertegenwoordigd door drie voorzitters: president Herman van Rompuy van de Europese Raad, José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Martin Schulz van het Europees Parlement.

Het Nobelcomité in Oslo kende de prijs toe, omdat de EU Europa van een continent van oorlog tot een continent van vrede heeft gemaakt. Van Rompuy zei in zijn dankrede dat de uitreiking ,,in een tijd van onzekerheid'' de mensen in Europa en heel de wereld herinnert aan ,,het fundamentele doel van de Europese Unie: de verbroedering van de Europese naties stimuleren, nu en in de toekomst''. Barroso beloofde dat de unie er alles aan zal doen om de euro te behouden. ,,Nu is een van de zichtbaarste symbolen van onze eenheid in onze handen. Het is de euro, de munteenheid van onze Europese Unie. Wij zullen hem verdedigen'', zei Barroso.

Premier Mark Rutte woonde de uitreiking van de prijs bij. Hij was met bondskanselier Angela Merkel van Duitsland naar de Noorse hoofdstad gereisd. Het geldbedrag van 930.000 euro dat aan de prijs is verbonden, heeft de unie bestemd voor projecten voor kinderen in oorlogsgebieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen