ANP3 mei '12 14:04Aangepast op 3 mei '12 15:16

Poolse premier kritiseert EK-boycot Oekraïne

Donald Tusk. EPA
Donald Tusk. EPA

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft donderdag kritiek geleverd op oproepen voor een EK-boycot van Oekraïne. Hij deed dat in een directe reactie op de Poolse oppositieleider Jaroslaw Kaczynski, die eerder zei dat zijn land zich moet aansluiten bij een politieke boycot van EK-duels in Oekraïne. Tusk vindt dat geen goed idee.

De premier zei wel dat de reputatie van Oekraïne ,,dramatische schade zou lijden'' als er voor het voetbalevenement geen humanitaire oplossing wordt gevonden in de zaak van de gevangen voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko. Zij zit een straf van 7 jaar uit voor machtsmisbruik en beweert te zijn mishandeld in de gevangenis.

De Poolse oppositieleider Jaroslaw Kaczynski zei eerder dat de druk op het buurland, dat samen met Polen gastheer is van het Europees kampioenschap voetbal, moet worden opgevoerd. Het optreden van het Oekraïense bewind tegen de oppositie en vooral tegen Timosjenko vraagt om een harde opstelling van de Poolse politiek, zei Kaczynski tegen het Poolse persbureau PAP. Zijn conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS) steunt politici uit heel Europa die geen wedstrijden zullen bijwonen in Oekraïne.

Ook de Poolse president Bronislaw Komorowski heeft zich woensdagavond op de Poolse televisie tegen een EK-boycot van Oekraïne uitgesproken. Het buurland zou dan in een geïsoleerde positie komen en zich van het Westen kunnen afkeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen