ANP20 mei '12 07:47

25ste NAVO-top in thuisstad Obama

CHICAGO (ANP) - De leiders van de 28 NAVO-lidstaten beginnen zondagmiddag (plaatselijke tijd) in Chicago aan hun 25ste NAVO-top. Het is de eerste keer dat het overleg plaatsvindt in de thuisstad van de Amerikaanse president Barack Obama, en pas de derde keer in de VS.

De NAVO-landen gaan onder meer besluiten om op militair gebied intensiever samen te werken, om op die manier geld te besparen. Er zijn talrijke initiatieven, van de opleiding van helikopterpiloten tot het beheer van munitie. Nederland wil een leidend land worden bij de aanpak van geïmproviseerde explosieven, zoals bermbommen.

Op de top zal ook het NAVO-raketschild voor Europa tegen aanvallen van bijvoorbeeld Iran operationeel worden verklaard. Voor Moskou is het schild onacceptabel. In Chicago vindt geen hooggeplaatst NAVO-overleg met de Russen plaats, zoals dat op de vorige top in Lissabon nog wel gebeurde.

Maandag, op de laatste dag van de top, vergadert de NAVO met andere landen over de verdere inzet in Afghanistan. Er is veel geld nodig om de Afghaanse veiligheidsmacht na het geplande vertrek van de buitenlandse troepen eind 2014 slagvaardig te houden. Nederland wil voor de periode 2015-17 met 90 miljoen euro over de brug komen.

Gerelateerde artikelen