ANP11 mei '12 13:12Aangepast op 11 mei '12 13:38

Export is aanjager groei Nederland

BRUSSEL (AFN) - Export is dé aanjager van economische groei in Nederland volgend jaar. Dat voorspelt de Europese Commissie in een vrijdag gepresenteerd rapport over de prognoses van de economie in Europa. De Nederlandse economie zal naar verwachting dit jaar nog krimpen met 0,9 procent, maar volgend jaar is een groei voorzien van 0,7 procent.

De import naar Nederland zal dit jaar dalen door een zwakke interne vraag als gevolg van een laag vertrouwen en bestedingsgedrag. Consumenten geven weinig uit. Er zijn geen tekenen voor direct herstel, constateert de commissie. Aan de exportkant profiteert Nederland van vraag uit Duitsland. Pas volgend jaar kan de Nederlandse export profiteren van herstel van de wereldhandel, zo verwacht de commissie.

De economie dit jaar wordt ook niet geholpen door afname van investeringen, met name in de huizenbranche. De werkloosheid zal dit jaar waarschijnlijk oplopen tot 5,7 procent en in 2013 naar 6,2 procent, zo voorziet de commissie. Hoewel dit relatief laag is in Europees verband, zijn deze percentages de hoogste sinds de midden jaren '90, concludeert de commissie.

Het macro-economische plaatje van Nederland heeft positieve en negatieve risico's, vindt de commissie. Aan de negatieve kant kunnen zware aanvullende bezuinigingsmaatregelen neerwaarts drukken op de groei. De onzekerheid op de woningmarkt weegt zwaar op de consumptie en investeringen. Gezien de openheid van de Nederlandse economie kan export de groei juist stimuleren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen