ANP24 aug '12 11:42

Residentie Orkest wil Pussy Riot

EPA
EPA

DEN HAAG (ANP) - Het Haagse Residentie Orkest wil optreden met de Russische punkband Pussy Riot. Drie leden van de band werden vorige week veroordeeld tot 2 jaar cel omdat ze in een Moskouse kathedraal een anti-Poetinlied hadden gezongen. Zodra de dames op vrije voeten zijn, hoopt het orkest dat ze naar Den Haag komen voor een samenwerking.

Het orkest heeft inmiddels contact gehad met de advocaat van de punkgroep, aldus de woordvoerder. Er is vanuit Rusland echter nog niet inhoudelijk op de uitnodiging gereageerd. ,,We kunnen ons voorstellen dat ze op dit moment ook wel iets anders aan hun hoofd hebben.'' Wat het Haagse gezelschap betreft, kan in het programma voor 2013-2014 nog wel een gaatje worden vrijgelaten voor een show met de punkmeiden. ,,Maar het hangt er vooral vanaf wanneer ze vrijkomen.''

De klassieke musici hopen een programma te kunnen samenstellen waarbij het orkest een aantal nummers van Pussy Riot speelt en een paar stukken ten gehore brengt van andere componisten die ooit om hun kritische houding in de problemen kwamen. ,,Het optreden van Pussy Riot laat zien dat maatschappijkritische muziek van alle tijden is. Een programma samen met Pussy Riot past naadloos in ons nieuwe artistieke profiel'', aldus directeur Niels Veenhuijzen.

Volgens de woordvoerder past de uitnodiging aan de Russische band perfect in het nieuwe beleid om meer aansluiting te vinden met de actualiteit.

Gerelateerde artikelen