ANP21 dec '12 20:46

Strijd om leiderschap WTO breekt los

GENÈVE (AFN/RTR) - De strijd om het voorzitterschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) krijgt vorm. Vrijdag presenteerden vier landen een eigen kandidaat, waardoor het totaal aantal kandidaten nu op zeven staat.

De kandidaten uit Costa Rica, Ghana, Indonesië, Jordanië, Kenia, Mexico en Nieuw-Zeeland strijden om de opvolging van de Fransman Pascal Lamy. Zijn termijn loopt op 31 augustus volgend jaar af. Kandidaten kunnen zich nog tot het einde van dit jaar melden. Het nieuwe hoofd van de WTO wordt op 31 mei gekozen.

Deskundigen gaan ervan uit dat de nieuwe WTO-president uit Afrika of Latijns-Amerika zal komen. De WTO werd in zijn 17-jarig bestaan bijna altijd geleid door iemand uit de rijkere landen. Alleen de Thai Supachai Panitchpakdi doorbrak die westerse hegemonie.

De nieuwe voorzitter krijgt de ondankbare taak de onderhandelingen over een nieuw internationaal vrijhandelsverdrag weer aan de gang te krijgen. Die gesprekken zijn de afgelopen jaren stukgelopen op de grote meningsverschillen tussen armere en rijkere landen over de mate waarin zij hun markten moeten openstellen voor internationale concurrentie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen