ANP15 jun '12 21:08

Frankrijk sterkste in 'flitsend' duel

EPA
EPA

DONETSK (ANP) - Met een verdiende 2-0 zege op gastland Oekraïne heeft Frankrijk zich een uitstekende uitgangspositie verschaft om de kwartfinales op het EK te bereiken. Jérémy Menez en Yohan Cabaye scoorden voor de ploeg van bondscoach Laurent Blanc. Het duel zal echter vooral de boeken ingaan als eerste EK-wedstrijd die tijdelijk werd stilgelegd wegens slecht weer.

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers stuurde beide teams namelijk al na 4 minuten spelen terug de kleedkamer in, nadat er boven het stadion in Donetsk een enorme onweersbui was losgebarsten. Binnen een mum van tijd stonden het speelveld en de catacomben onder water. Na 57 minuten hervatte de Twentse scheidsrechter het duel, nadat de Oekraïense brandweer het overtollige water had weggepompt.

Na dat letterlijk flitsende begin, kwam Frankrijk sterker uit de kleedkamer. Ménez, die van bondscoach Laurent Blanc de voorkeur kreeg boven Florent Malouda, kreeg twee goede kansen op de openingstreffer, maar faalde. Ook verdediger Philippe Mexes was dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal werd door de Oekraïense keeper Andrei Pijatov prachtig gekeerd.

Cabaye

De Oekraïense volksheld Andrej Sjevtsjenko deed met twee goede schoten van zich spreken, maar miste uiteindelijk de scherpte die hij eerder op het toernooi wel tegen Zweden had. Toen scoorde hij twee keer en was hij matchwinner, nu stond hij met lege handen. Vlak na de tweede misser van de Oekraïense spits, enkele minuten na rust, was Ménez aan de overkant wel trefzeker. Hij kwam vanaf de rechterkant naar binnen en knalde met zijn goede linker de bal achter Pijatov.

Terwijl Oekraïne nog natreurde over dat doelpunt, verdubbelde Cabaye de marge. De middenvelder van Newcastle United werd door Karim Benzema voor Pijatov gezet en bleef koel: 2-0. De paal stond 10 minuten later een tweede treffer van Cabaye in de weg. De Oekraïense bondscoach Oleg Blochin bracht nog een extra spits in om het tij te keren, maar moest toezien hoe zijn ploeg amper gevaarlijker werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen