ANP27 jan '12 11:59Aangepast op 27 jan '12 13:21

Beurzen wachten op groeicijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen namen vrijdag wat gas terug na de klim van een dag eerder. Beleggers wachten op de bekendmaking van de groei van de Amerikaanse economie en de uitkomsten van de cruciale onderhandelingen over de afschrijving van de Griekse schulden.

,,De koersuitslagen zijn beperkt en de omzetten zijn laag. Vrijdag is een afwachtdag geworden. Gezien de situatie in Europa willen partijen geen posities aanhouden uit vrees voor wat politici en andere autoriteiten in het weekend mogelijk gaan zeggen. We hebben in de afgelopen anderhalve maand een mooie klim gemaakt en dan ga je geen extra risico meer nemen'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 322,02 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 517,36 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden 0,2 procent, terwijl Frankfurt 0,3 procent wist te winnen.

Groei economie VS

Beleggers letten vrijdag vooral op de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal, die later op de dag bekend wordt gemaakt. Economen rekenen op een stijging van het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten met 3 procent op jaarbasis. In het derde kwartaal van 2011 bedroeg de groei 1,8 procent.

De onderhandelingen over de kwijtschelding van Griekse schulden duren vrijdag voort. Donderdag wisten de onderhandelaars opnieuw vooruitgang te boeken. Dat lieten vertegenwoordigers van de Griekse regering en van de financiële instellingen weten, zonder op details in te gaan. Volgens een regeringsfunctionaris mikken de onderhandelaars nog altijd op een akkoord op ,,zeer korte termijn''.

Aegon

In de AEX werd de dalerslijst aangevoerd door de verzekeraar Aegon met een min van 1 procent. Telecombedrijf KPN en verffabrikant AkzoNobel volgden met verliezen van 0,9 procent. Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM was de sterkste stijger met een winst van 1,6 procent. Uitzender Randstad profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse en klom 1,5 procent.

Uitzender USG People was daarentegen een van de grootste dalers in de MidKap, met een verlies van 1,3 procent, terwijl detacheerder Brunel aan kop ging met een plus van ruim 2 procent.

OctoPlus

Op de lokale markt zakte OctoPlus meer dan 5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft ondanks een financieringsronde niet genoeg werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het bedrijf vertrouwt er wel opdecontinuiteït van de onderneming voor de komende 12 maanden te waarborgen.

Ctac steeg 4 procent. De automatiseerder draagt Douwe van der Werf voor als financieel bestuurder. Halverwege november 2011 trad de vorige financieel bestuurder van Ctac, Jan-Willem Wienbelt, per direct terug na een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

De euro was 1,3140 dollar waard, tegen 1,3160 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 100,10 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,4 procent duurder op 111,25 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen