ANP10 aug '12 15:12

'Wall Street opent lager'

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York zullen vrijdag naar verwachting lager openen. Een tegenvallende Chinese exportgroei in juli zet de beurskoersen wereldwijd onder druk. Ook blijven beleggers terughoudend in afwachting van meer duidelijkheid over de mogelijke acties van de centrale banken.

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de Amerikaanse importprijzen in juli onverwacht zijn gedaald met 0,6 procent. De exportprijzen stegen daarentegen sterker dan verwacht met 0,5 procent. Economen rekenden vooraf op een stijging van de invoerprijzen met 0,1 procent en op vlakke exportprijzen.

Het aandeel Manchester United krijgt vrijdag voor het eerst een notering aan de beurs in New York. De beursgang van de voetbalgrootmacht levert echter minder op dan verwacht. De aandelen zullen worden uitgegeven tegen een prijs van 14 dollar, in plaats van de verwachte 16 tot 20 dollar per aandeel. De introductiekoers geeft de voetbalclub een waardering mee van 2,3 miljard dollar.

Goldman Sachs

Goldman Sachs zal naar verwachting ook in de belangstelling staan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de zakenbank niet strafrechtelijk vervolgen voor de handel in zogeheten 'rommelhypotheken' tijdens de financiële crisis. Justitie deed ruim een jaar onderzoek naar de zakenbank, maar vond onvoldoende bewijs om een rechtszaak aan te spannen.

JC Penney zakt 6 procent in de voorbeurshandel. Het Amerikaanse detailhandelsconcern leed in het tweede kwartaal een groter dan verwacht verlies door dalende verkopen. Ook werd de winstverwachting voor het gehele jaar losgelaten.

IBM

BlackBerrymaker Research In Motion (RIM) klimt bijna 4 procent in de voorbeurshandel. Volgens persbureau Bloomberg heeft technologiegigant IBM interesse in het dienstverleningsonderdeel van RIM. Er heeft zich nog geen partij gemeld voor de volledige overname van het Canadese RIM.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen tussen 0,3 en 0,5 procent voor de Amerikaanse beurzen. Donderdag eindigden de Amerikaanse effectenbeurzen rond de slotstanden van een dag eerder. Gunstige macrocijfers gaven de handel wat steun. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 13.165 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen