ANP24 apr '12 08:27Aangepast op 24 apr '12 09:55

Shell verhoogt bod op Cove Energy

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Shell heeft dinsdag een hoger bod uitgebracht op Cove Energy dan het voorstel dat het olieconcern in februari bij de Britse bodemonderzoeker op tafel legde. Het bod wordt gesteund door het bestuur van Cove Energy.

Shell stelt de aandeelhouders van het Britse bedrijf 220 pence per aandeel in het vooruitzicht. Dat brengt de totale overnamesom op 1,12 miljard pond (1,37 miljard euro). In februari stelde Shell 195 pence per aandeel voor, ofwel ruim 992 miljoen pond in totaal.

De aankoop is vooral interessant voor Shell omdat het olieconcern er toegang mee krijgt tot gasvelden in Mozambique en Kenia en aanvullende posities in Oost-Afrika.

Biedingsbericht

De top van Cove Energy heeft Shell toegezegd dat ze hun aandelen zullen aanmelden en ook de stukken die ze in handen zouden krijgen door opties te verzilveren. In totaal gaat het om een belang van circa 4,38 procent in Cove Energy.

Shell verwacht het biedingsbericht binnen 28 dagen te publiceren. Volgens het concern bestaat echter nog altijd de kans dat er een concurrerend bod wordt uitgebracht. Het bod van Shell is gelijk aan het voorstel dat het Thaise staatsoliebedrijf PTTEP op 24 februari bij Cove Energy neerlegde, twee dagen na het voorstel van Shell. PTTEP stelde dinsdag in reactie op het bod van Shell zijn opties te bekijken.

Om de beoogde overname af te kunnen ronden is onder meer schriftelijke toestemming nodig van de minister van Delfstoffen van Mozambique. Voor de kust van dat land bevindt zich het kroonjuweel van Cove Energy, het zogeheten Rovuma Area 1 gasveld dat meer dan 850 miljard kubieke meter gas bevat.

Gerelateerde artikelen