ANP29 apr '12 16:41

Ajax moet titelfeest nog even uitstellen

Gregory van der Wiel (M) van Ajax wordt neergelegd door keeper Nicolay Mihaylov (L) van FC Twente.
Gregory van der Wiel (M) van Ajax wordt neergelegd door keeper Nicolay Mihaylov (L) van FC Twente.

ENSCHEDE (ANP) - Ajax nam zondag met een uitzege op FC Twente (1-2) een voorschot op het feestje voor de 31e landstitel. Want de club kan het kampioenschap na overwinning nummer 12 op rij nu alleen nog maar in theorie ontgaan.

Ajax verdedigt 2 speelronden voor het einde van de competitie een voorsprong van 6 punten op Feyenoord, dat ook nog een verschil van 24 doelpunten moet goedmaken. ,,Wij zijn kampioen'', zongen daarom ook de meegereisde fans uit Amsterdam. Als Ajax woensdag voor eigen publiek tegen VVV-Venlo een punt pakt is dat niet meer officieus maar officieel.

FC Twente zakte door de nederlaag naar de zesde plaats, die op basis van de huidige stand slechts een ticket voor de play-offs voor Europees voetbal oplevert.

Strafschop

De thuisclub uit Enschede begon angstig maar durfde na het schot op de paal van Ola John steeds offensiever te denken. De meeste spelers van FC Twente stonden ook op de helft van de tegenstander toen Ajax na een half uur toesloeg. Gregory van der Wiel probeerde doelman Nikolai Michailov te omspelen en arbiter Richard Liesveld zag hoe de Bulgaarse doelman de rechtsback tegen de grond werkte. Hij floot voor een strafschop en trok geen rode maar gele kaart.

Theo Janssen, vorig jaar nog actief voor FC Twente, hield zijn hoofd koel en vierde de openingstreffer uit respect voor zijn oude werkgever ingetogen (0-1). De thuisclub club maakte lang een machteloze indruk maar kwam na 72 minuten toch op gelijke hoogte toen Leroy Fer de kansloze doelman Kenneth Vermeer met een verwoestend schot passeerde : 1-1.

Van der Wiel

De thuisclub kon slechts 5 minuten van de gelijkmaker genieten. Invaller Lorenzo Ebecilio had goed door dat Van der Wiel weer eens aan de aandacht van zijn tegenstanders ontsnapt was. De rechtsback liet zich dit keer niet onderuit halen door doelman Michailov maar schoot raak (1-2).

Toeval of niet, maar Van der Wiel speelde vorig seizoen tijdens de kampioenswedstrijd tussen beide clubs ook al een hoofdrol. Hij bereidde toen de eerste treffer van Siem de Jong voor. Bovendien kopte Denny Landzaat na een voorzet van diezelfde Van der Wiel in eigen doel.

Gerelateerde artikelen