ANP8 aug '12 06:09

Vakantiegangers mijden het weekend

NARBONNE (ANP) - Nederlandse toeristen reizen steeds minder in het weekeinde. De drukste dagen zijn donderdag en vrijdag. ,,Daarom bestaat zwarte zaterdag voor de Nederlanders niet meer. Het is meer grijze zaterdag geworden'', constateert de alarmcentrale Mondial Assistance.

De afgelopen drie weken hebben monteurs van Mondial Assistance in Frankrijk en Italië 40 procent meer hulpverzoeken gekregen in vergelijking met vorig jaar. De drukste dag was maandag 30 juli met 3000 hulpaanvragen. Ook de ANWB noteerde eerder al een recordaantal gestrande vakantiegangers, in de week van 23 juli.

Omdat Nederlandse vakantiegangers steeds meer op donderdag en vrijdag gaan rijden, zijn dat ook de drukste reisdagen wat hulpaanvragen betreft. ,,Voor de alarmcentrale zelf is maandag meestal de drukste dag. Het is dan weer de eerste werkdag na het weekeinde en dan kunnen we gaan bellen met onder meer garages en de klanten zelf.''

Pechgevallen

De meeste pechgevallen die bij Mondial Assistance binnen kwamen, waren elektronische storingen en problemen met accu's, banden, de koeling of koppeling en versnellingsbak. De problemen doen zich vooral voor in Frankrijk, daarna in respectievelijk Duitsland en Italië.

Een reisbestemming die steeds populairder wordt met de auto, is volgens de hulpverlener Kroatië. De hulpaanvragen stegen daar tussen juli vorig jaar en juli dit jaar met 56 procent. Een forse daling van hulpaanvragen is te zien van reizigers op weg naar Marokko: 80 procent minder pechgevallen tussen juli vorig jaar en juli dit jaar. ,,Waarschijnlijk pakken mensen vaker het vliegtuig of blijven mensen nu thuis vanwege de ramadan.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen