ANP27 aug '12 08:03Aangepast op 27 aug '12 08:41

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal maandag naar verwachting vlak tot licht lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen aan de nieuwe handelsweek beginnen. De stemming wordt gedomineerd door de aanhoudende onzekerheid over de mogelijke acties van de centrale banken. De omzetten op de beurzen zullen daarbij laag blijven aangezien de beurs in Londen is gesloten.

Beleggers kijken deze week vooral uit naar de speech van Fed-voorzitter Ben Bernanke tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met centrale bankiers in Jackson Hole op vrijdag. De markt hoopt dat Bernanke dan meer duidelijkheid geeft over een eventuele derde ronde van stimuleringsmaatregelen om het herstel van de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann liet zondag weten dat het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen, het risico loopt ,,zo verslavend te zijn als drugs''. DeECB zal naar verwachting op 6 september het opkoopplan bekendmaken. Volgens diverse mediaberichten overweegt de ECB daarbij een maximum te stellen aan de rentes op staatspapieren van zwakke eurolanden.

Stimuleringsmaatregelen China

In het Verre Oosten lieten de beurzen maandag overwegend kleine verliezen zien. De stemming werd gedrukt door koersverliezen in China, waar de hoop op agressieve stimuleringsmaatregelen van de overheid afnam. De Nikkei in Tokio wist het hoofd net boven water te houden en eindigde 0,2 procent hoger. In Seoul zakte Samsung ruim 7 procent na de gevoelige juridische nederlaag in de VS. De elektronicagigant moet wegenspatentschending een miljard dollar boete moet betalen aan aartsrivaal Apple.

De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag hoger. Zowel de ECB als Fed-voorzitter Ben Bernanke zorgde voor een opleving. Bernanke schreef in een brief aan het Amerikaanse Congres dat de Federal Reserve ruimte heeft voor nieuwe stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 13.157,97 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 1411,13 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 3069,79 punten.

De Europese beurzen wisten eerder op de dag een groot deel van hun verliezen weg te poetsen door nieuwe geruchten over een renteplafond voor zwakke eurolanden. De AEX-index in Amsterdam sloot desondanks 0,1 procent lager op 329,64 punten. De MidKap-index daalde 0,9 procent tot 504,21 punten. De beurzen in Parijs en Londen eindigden met een vlakke stand en Frankfurt won 0,3 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,2498 dollar waard, tegen 1,2540 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 97,08 dollar per vat en Brentolie klom ruim 1 procent tot 114,83 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen