ANP21 okt '12 17:34

'Deal BP en Rosneft over TNK-BP maandag rond'

LONDEN (AFN) - De Britse oliemaatschappij BP zal naar verwachting maandag bekend maken dat het zijn aandeel in het fusiebedrijf TNK-BP verkoopt aan oliebedrijf Rosneft. Dat schrijft zondag The Wall Street Journal dat zich beroept op bronnen bij BP. De verkoop zou de rol van Rosneft in de Russische olieindustrie verder versterken en BP een aandeel in het staatsbedrijf geven.

De overeenkomst van Rosneft en BP wordt gewaardeerd op tussen de 26,6 en 28 miljard dollar. Het gaat niet alleen om een betaling in contanten, maar ook in aandelen, waarmee BP uiteindelijk een aandeel van zo'n 20 procent in Rosneft krijgt.

Na de aankondiging van de deal met BP, ligt voor Rosneft ook de weg vrij om ook de andere helft van TNK-BP over te nemen. De staatsonderneming heeft hierover waarschijnlijk ook al overeenstemming bereikt met de groep miljardairs die de andere 50 procent van TNK-BP bezit. Ook deze overeenkomst wordt gewaardeerd op circa 28 miljard dollar. Hiermee wordt Rosneft eigenaar van het gehele fusiebedrijf en wordt oppermachtig op de Russische oliemarkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen