ANP19 nov '12 09:16Aangepast op 19 nov '12 09:40

Positieve stemming op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met winsten geopend. Positieve berichten uit de Verenigde Staten over de zogeheten fiscal cliff en de goede stemming op de meeste beurzen in Azië hadden een stimulerende invloed op de aandelenhandel.

De AEX-index noteerde ruim een half uur na de opening 0,5 procent hoger op 321,39 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen stond 0,5 procent hoger op 508 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent.

De Amerikaanse aandelenbeurzen reageerden vrijdag al positief op de ontmoeting van president Barack Obama met leiders van de Democraten en Republikeinen over de 'fiscal cliff'. Obama benadrukte dat er ,,moeilijke compromissen'' nodig waren en een goede samenwerking om tot een oplossing te komen voor de dreigende scherpe bezuinigingen en belastingverhogingen die per 1 januari op de VS dreigen af te komen.

ING

In Amsterdam stond ING maandag in de belanstelling van beleggers. Voorbeurs werd bekend dat de Europese Commissie een aangepast herstructureringsprogramma van ING heeft goedgekeurd en de bank langer de tijd geeft om de verzekeringsactiviteiten in Europa af te stoten. ING zal alle staatssteun tegen 2015 afbetalen, maakte de bank verder bekend. De steun wordt in 4 gelijke tranches terugbetaald, inclusief de opslag van 50 procent die de bank moest betalen. De eerste tranche van 1,125 miljard euro zal al volgende week worden overgemaakt. ING noteerde 1,4 procent hoger.

Fugro was de meest opvallende daler met een min van ruim 18 procent. Vrijdag verlaagde de bodemonderzoeker de winstverwachting over 2012 en stapte topman Arnold Steenbakker op wegens ,,verschillen in visie over het te voeren beleid'' met de raad van commissarissen. De onderneming heeft te kampen met onder meer een lage bezettingsgraad bij de seismische schepen en een afnemende orderportefeuille.

Value8

Investeringsmaatschappij Value8 meldde voorbeurs een goed derde kwartaal achter de rug te hebben. De onderneming verwacht over heel 2012 een nettowinst van 2 euro per aandeel te behalen. Volgens Value8bieden de economische omstandigheden en de extreem lage rente veel kansen. Value8 stond 2,9 procent hoger.

Ajax boekte een winst van 1,3 procent nadat bekend was geworden dat Edwin van der Sar aantreedt tot het directieteam als directeur marketing. Michael Kinsbergen gaat als algemeen directeur aan de slag.

De euro was maandagochtend 1,2755 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,2710 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie was 1 procent duurder op 87,79 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 109,80 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen