ANP9 mrt '12 11:34

Details Grieks schuldenakkoord

EPA
EPA

AMSTERDAM (ANP) - Griekenland is erin geslaagd een groot aantal private investeerders mee te laten werken aan de schuldenruil die moet zorgen voor een forse verlaging van de Griekse staatsschuld. Hieronder volgt een overzicht van het akkoord:

- 85,8 procent van de obligaties die onder Griekse wetgeving zijn uitgegeven, is aangemeld voor de schuldenruil. Hierbij gaat het om een bedrag van 152 miljard euro op een totaal van 177 miljard euro. Daarnaast is voor 20 miljard euro aan onder buitenlandse wetgeving uitgegeven obligaties aangemeld.

- 5,3 procent van de houders van Griekse schulden heeft aangegeven het niet eens te zijn met voorwaarden van de schuldenruil.

- Griekenland zal clausules in werking stellen die de schuldenruil ook oplegt aan private houders van Griekse obligaties die niet vrijwillig meewerken. Daardoor valt uiteindelijk 95,7 procent van de obligaties (197 miljard euro) onder het akkoord.

- Obligatiehouders krijgen voor elke 100 euro aan oude Griekse obligaties voor 46,50 euro aan nieuw staatspapier met een langere looptijd en een lagere rente. Hiervan komt 31,50 euro voor rekening van Griekenland. Het overige bedrag bestaat uit obligaties van het Europese noodfonds EFSF.

- De obligatieruil moet de huidige schuld van 206 miljard euro van Griekenland aan banken, verzekeraars en andere investeerders met 107 miljard euro verkleinen.

- Dit moet ertoe bijdragen dat de totale schuldenlast van Griekenland (nu zo'n 350 miljard euro) in 2020 daalt tot ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Die verhouding bedraagt nu circa 160 procent.

- De obligatieruil was een voorwaarde van de EU en het IMF voor verstrekking van nieuwe noodkredieten aan Griekenland, ter waarde van 130 miljard euro. Die kredieten moeten een bankroet van Griekenland voorkomen.

Gerelateerde artikelen