ANP17 jun '12 04:25

Laatste ronde verkiezingen Frankrijk

EPA
EPA

PARIJS (ANP) - Om 08.00 uur zondagmorgen begint in Frankrijk de laatste ronde van de parlementsverkiezingen. Het lijkt een voltooiing te worden van de machtsovername door de linkse partijen onder aanvoering van de PS (Parti socialiste) van president François Hollande.

Hollande won de presidentsverkiezingen en betrok het presidentiële Elyséepaleis half mei. Hij vormde een voorlopige regering met de Groenen en heeft al een meerderheid in de Senaat.

Alle peilingen wijzen op een comfortabele meerderheid voor links in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering die 577 zetels telt. Hollande behaalt waarschijnlijk al een meerderheid met zijn PS en de Groenen van Cécile Duflot, nog zonder de zetels van de extreemlinkse Parti de Gauche (Partij van Links) van Jean-Luc Mélenchon.

Centrumrechts is ontredderd sinds weggestemde president Nicolas Sarkozy zich niet meer op politieke bijeenkomsten heeft vertoond. De centrumrechtse UMP (Unie voor een Volksbeweging) zou volgens peilingen straks minstens 25 zetels voor een meerderheid te kort komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen