ANP12 feb '12 10:00

Whitney: van wereldfaam naar tragisch einde

Whitney met Kevin Costner in The Bodyguard. ANP Kippa
Whitney met Kevin Costner in The Bodyguard. ANP Kippa

LOS ANGELES (ANP) - Ze werd geroemd om haar zangtechniek en verguisd om haar tumultueze liefdesleven en drugsgebruik. Met het overlijden van Whitney Houston verliest de pop- en soulmuziek een van haar grootste talenten aller tijden. De zangeres overleed zaterdagmiddag (lokale tijd) op 48-jarige leeftijd in een hotel in Beverly Hills door nog onbekende oorzaak.

De donkere zangeres was in de jaren '80 en '90 een regelrechte superster. Met nummers als I Wanna Dance With Somebody, How Will I Know en I Will Always Love You scoorde ze enorme hits en won ze meerdere Grammy's, Emmy's en Billboard Music Awards. Het leverde haar de bijnaam The Voice op. Ze was van grote invloed op zangeressen als Mariah Carey en Christina Aguilera.

Houston werd op 9 augustus 1963 geboren in Newark en begon al gauw in de kerk te zingen. Haar muzikaliteit had ze niet van een vreemde. Haar moeder Cissy zat als gospel- en blueszangeres ooit in een achtergrondkoortje van Elvis Presley en haar nicht is Dionne Warwick. Bovendien was ze het petekind van Aretha Franklin. Voorafgaand aan haar zangcarrière was Houston actief als model.

The Bodyguard

In de Verenigde Staten alleen al verkocht ze meer dan 55 miljoen platen. Ze scoorde daar zeven keer een nummer 1-hit op rij. In totaal werden er 170 miljoen platen van haar verkocht. Daarnaast vertolkte ze in 1992 de hoofdrol in de film The Bodyguard. In die periode trouwde ze ook met de Amerikaanse zanger Bobby Brown. Een jaar later kreeg het echtpaar een dochter: Bobbi Kristina.

Daarna ging het echter bergafwaarts met de Amerikaanse diva. In 2000 werd ze op het vliegveld van Hawaï gearresteerd vanwege marihuana-bezit. Twee jaar later verklaarde ze in tv-programma verschillende soorten drugs te hebben gebruikt en zelfs verslaafd te zijn geraakt. Sindsdien hadden berichten over huiselijk geweld en drank- en drugsmisbruik de overhand.

Mager

Houston, ooit nog genoemd als een van de mooiste vrouwen ter wereld, begon er steeds taniger en slechter uit te zien. Ook haar zoveel geroemde stem leed onder het drank- en drugsgebruik. In 2001 ging al het gerucht dat ze was overleden, nadat ze er tijdens een concert ter ere van Michael Jackson extreem dun uitzag. Daarna verdween ze enkele jaren uit de spotlights.

Houston scheidde in 2007 van Brown en werkte sindsdien aan haar comeback. Dat bleek geen succes. Tijdens een tournee in 2009 werd haar krakerige stem door fans met boe-geroep ontvangen. Van The Voice was nog weinig over.

Gerelateerde artikelen