ANP8 sep '12 07:58Aangepast op 8 sep '12 19:11

China trekt aan alarmbel over economie

EPA
EPA

VLADIVOSTOK (AFN) - China en Rusland trekken aan de alarmbel over de toestand van de wereldeconomie. Op een economische top van landen uit Azië en de Pacific (APEC) in Vladivostok drongen zij er zaterdag op aan zichzelf te beschermen door de regionale economische banden verder aan te halen.

De Chinese president Hu Jintao zei al het mogelijke te zullen doen om de economie van de 21 APEC-landen te versterken. Door herstel van het economisch evenwicht hoopt hij ook het wereldwijde economische herstel te verbeteren, zei hij zaterdag op de jaarlijkse economische top.

Hij hoopt daarmee de vrees weg te nemen dat een Chinese groeivertraging de worstelende wereldeconomie verder verlamt. De Chinese president gaf toe dat de economie van zijn land te maken heeft met ,,merkbare neerwaartse druk". China had op vrijdag al aangekondigd miljarden in infrastructurele projecten te pompen om de afvlakkende economische groei te ondersteunen.

Integratie

De Russische president Vladimir Poetin hield een pleidooi voor het wegnemen van handelsbarrières. ,,Het is belangrijk om bruggen te bouwen, geen muren. We moeten blijven streven naar meer integratie'', zei Poetin.

De APEC-leiders kwamen voor de topconferentie samen op een klein eiland die door een spectaculaire nieuwe brug is verbonden met Vladivostok.

Normalisatie

De Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken zei in Vladivostok dat de Verenigde Staten de handelsrelatie met Rusland willen normaliseren. Hoewel Rusland onlangs officieel lid werd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), zijn er in de VS formeel nog steeds regels van kracht die Amerikaanse bedrijven belemmeren in de handel met Rusland.

Clinton, die president Barack Obama verving op de top, zei dat de Amerikaanse regering in samenwerking met het Congres die regels wil afschaffen om zeker te stellen dat Amerikaanse bedrijven in Rusland zaken kunnen doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen