ANP7 feb '12 15:36

'Kritische landen Europese CO2-taks bijeen'

Joop Atsma. ANP
Joop Atsma. ANP

DEN HAAG (AFN) - Landen die fel tegenstander zijn van een Europese vliegtaks om CO2-uitstoot terug te dringen, komen op 21 februari bijeen. Deze landen, waaronder China, Rusland en Brazilië, zullen dan ,,,met één geluid'' naar buiten brengen wat hun houding tegenover de belasting is.

Dat zei staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. De VVD had de bewindsman vragen gesteld, omdat Peking Chinese luchtvaartmaatschappijen zou hebben opgedragen niet deel te nemen aan het zogenoemde ETS-systeem in Europa.

Dat is volgens Atsma niet zo. ,,Er is nu geen sprake van een obstructie van welk systeem dan ook'', stelde hij. Nederland heeft zich gecommitteerd aan het ETS-systeem, omdat het Europese regelgeving betreft. Het kabinet is echter allerminst blij met de belasting.

Het systeem veranderen vereist unanimiteit bij Europese lidstaten. En tot nu toe is die er niet, zei Atsma. Critici zien graag dat het systeem wereldwijd wordt ingevoerd of anders wordt afgeblazen. GroenLinks riep Atsma op ,,niet onder de druk van China te bezwijken''.

Gerelateerde artikelen