ANP30 okt '12 09:49

Prijzen industrie weer gestegen

DEN HAAG (AFN) - Nederlandse fabrikanten rekenden in september opnieuw meer voor hun producten dan in dezelfde maand vorig jaar. De afzetprijzen waren ruim 4 procent hoger dan in september 2011. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsstijging was vrijwel gelijk aan die in augustus.

In de aardolieverwerkende industrie stegen de prijzen met bijna 13 procent. In augustus lag het prijsniveau nog zo'n 17 procent hoger dan vorig jaar. Ook producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie en de chemische industrie waren duurder (respectievelijk bijna 7 en ruim 3 procent). Producten van de basismetaalindustrie kwamen daarentegen bijna 6 procent goedkoper uit.

De laatste keer dat de afzetprijzen daalden ten opzichte van een jaar eerder, was in november 2009. Vergeleken met augustus lag het gemiddelde prijsniveau van de industrie in september 0,5 procent hoger. Met 0,8 procent was de prijsstijging op de binnenlandse markt groter dan die op de buitenlandse afzetmarkt (0,3 procent).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen