ANP3 sep '12 19:55Aangepast op 3 sep '12 22:31

'Dit jaar geen Europees toezicht op banken'

HANOVER (AFN) - Er komt dit jaar nog geen Europese toezichthouder op de bankensector. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble op maandag. Dit zou betekenen dat er dit jaar ook nog geen directe redding van banken kan plaatsvinden.

Volgens Schäuble moet de Europese Centrale Bank eerst worden gereorganiseerd als de bank de rol van toezichthouder op zich zal nemen. De reorganisatie is nodig om de onafhankelijkheid van de bank in monetaire kwesties te garanderen.

Eerder op maandag zei Schäuble al dat hij niets ziet in de plannen van Brussel om de ECB toezicht te laten houden op alle banken in de eurozone. De minister vindt dat de ECB zich alleen moet richten op de grote financiële instellingen die van belang zijn voor het financiële systeem. Volgens Schäuble heeft het ECB zelf gezegd in de nabije toekomst niet in staat te zijn om 6000 banken in de gaten te houden. Toezicht op systeembanken zou sneller kunnen worden geregeld.

Kleine banken

Maar Europeese Commissaris Olli Rehn liet maandag weten dat ook relatief kleine banken voor grote problemen kunnen zorgen. Rehn noemde onder meer het Britse Northern Rock en het Spaanse Bankia als voorbeeld. Die banken moesten worden genationaliseerd om ze niet te laten omvallen.

De landen van de eurozone spraken in juni af dat er een instantie komt die moet toezien op de financiële gezondheid en herstructurering van de banken in de eurozone. De afspraken hierover moeten in de loop van het jaar nog worden uitgewerkt. De meeste landen zouden er een voorkeur voor hebben dat de ECB deze taak op zich neemt. Hoe dat toezicht er dan uit zou moeten zien moet in de komende maanden duidelijk worden. Op 12 september komen details over het Europese plan hierover naar buiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen