ANP30 nov '12 15:49Aangepast op 30 nov '12 16:42

AEX kruipt naar hoogste stand 2012

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten vrijdag overwegend kleine winsten zien. In Amsterdam lijkt de AEX op de laatste dag van de maand naar de hoogste slotkoers van het jaar te kruipen. De blik bleef echter vooral gericht op Washington, waar de Democraten en Republikeinen nog altijd ruziën over de aanpak van de schuldenlast.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel een fractie hoger op 338,17 punten. De hoofdindex koerst daarmee af op het hoogste slotniveau van 2012. Op 14 september bereikte de AEX met 338,28 punten de hoogste slotstand van dit jaar tot nu toe. Een paar dagen eerder werd op 340,22 punten de hoogste tussentijdse koers aangetikt.

De MidKap-index daalde licht tot 525,75 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex licht hoger. Een onverwachte daling van de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten hield de Amerikaanse hoofdgraadmeter in toom.

Winkelverkopen

In Europa lieten de Duitse winkelverkopen in oktober een sterker dan verwacht daling zien. Daarnaast bleek dat de werkloosheid in de eurolanden vorige maand is gestegen tot het recordniveau van 11,7 procent.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) liet vrijdag weten dat de eurozone nog niet uit de crisis is, maar vanaf de tweede helft van volgend jaar zou moeten herstellen. Volgens Draghi staan bezuinigingsmaatregelen die regeringen moeten nemen een sneller herstel in de weg. De maatregelen zijn echter noodzakelijk, benadrukte hij.

Stijgers

Maritiem dienstverlener SBM Offshore voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 4,8 procent. Vastgoedbedrijf Corio en verffabrikant AkzoNobel volgden met plussen tot 1,5 procent. Telecomconcern KPN stond onderaan met een min van 3,1 procent.

TNT Express zakte 1,1 procent. De pakketbezorgers UPS en TNT Express willen activiteiten verkopen en luchtvrachtcapaciteit beschikbaar stellen aan concurrenten om de zorgen van Brussel over hun samensmelting weg te nemen.

De euro stond op 1,3015 dollar, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 88,37 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder.

Gerelateerde artikelen