ANP18 jan '12 10:05

Bouw ziet duizenden banen verdwijnen

DEN HAAG (AFN) - Vele duizenden mensen in de bouw zullen dit jaar hun baan verliezen en verscheidene gerenommeerde bouwbedrijven gaan op de fles, als de politiek niet ingrijpt op de in problemen verkerende woningmarkt. Daarvoor waarschuwde Nico Rietdijk, directeur van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB), woensdag.

,,De situatie op de markt voor nieuwbouwwoningen is heel nijpend'', zegt Rietdijk. De verkoop van nieuwbouwwoningen daalt dit jaar naar verwachting van 21.000 in 2011 tot ongeveer 12.000. In 2010 werden er nog 26.000 nieuwe woningen verkocht.

De problemen worden volgens Rietdijk vooral veroorzaakt door de hypotheekverstrekkers, die de hand op de knip houden. ,,Banken durven geen bank meer te zijn. Daardoor krijgt momenteel 20 tot 30 procent van de kopers van een nieuwbouwwoning de financiering niet rond'', aldus de directeur van de brancheorganisatie. De discussie over de hypotheekrenteaftrek speelt volgens hem nauwelijks een rol.

Volgens Rietdijk zijn de toezichthouders doorgeslagen met het aanscherpen van de regels voor kredietverlening, ,,en het ergste is dat de politiek ze die ruimte geeft''. Hij denkt dat de problemen op de huizenmarkt makkelijk zijn op te lossen met soepelere regels, waardoor banken weer maatwerk kunnen gaan leveren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen