ANP11 mei '12 16:55

Beurzen poetsen verliezen weg

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen poetsten vrijdagmiddag de verliezen van eerder op de dag weg. De handel kreeg steun van een goed cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Eerder was juist sprake van onrust door Griekenland en Spanje.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 304,78 punten. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 498,24 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,6 procent, maar Parijs daalde 0,3 procent.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in mei naar het hoogste niveau gestegen in meer dan 4 jaar. Amerikanen zijn positiever geworden over de arbeidsmarkt.

Lenteprognose

De beurs in Madrid daalde 1 procent. De Spaanse regering wil dat de banken in het land nog eens 30 miljard euro opzij zetten voor verliezen op leningen aan de vastgoedsector. Daarnaast bleek uit de zogenoemde lenteprognose van de Europese Commissie dat Spanje de begrotingsdoelstelling niet zal halen.

In Athene zakte de beurs 4,5 procent. De Griekse conservatieven zijn bereid deel te nemen aan een coalitie met de socialistische partij Pasok. De formatie hangt nu af van deelname van de partij Democratisch Links.

Shell

In de AEX behoorde bank en verzekeraar ING tot de dalers met een min van 0,8 procent. In de MidKap zakte concurrent SNS Reaal 0,4 procent. De vastgoedbedrijven Corio en Eurocommercial Properties, die kwartaalcijfers naar buiten brachten, bevonden zich in de bovenste regionen met winsten van 3,3 en 4,2 procent.

Shell steeg 0,6 procent. Het olieconcern bevestigde dat Qatar een belang heeft genomen in het bedrijf. Over de omvang van het belang werden geen mededelingen gedaan. Volgens mediaberichten gaat het om een belang van 3 tot 5 procent.

Interesse Arseus

Arseus behoorde met een winst van 6,7 procent tot de sterkste stijgers op het Damrak. Volgens de Belgische krant De Tijd heeft investeringsfonds Cinven interesse in de medisch toeleverancier.

In Parijs zakte Crédit Agricole 0,9 procent. De Franse bank heeft een groot deel van zijn winst in het afgelopen kwartaal zien verdampen door 940 miljoen euro aan afschrijvingen op Griekse bezittingen.

De euro was 1,2950 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 96,86 dollar per vat en Brentolie daalde 0,1 procent tot 112,59 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen